Heren lacrosse

Lacrosse is de snelste sport op twee benen. Heren lacrosse is daarbij een contactsport. Een team mag tot 23 man groot zijn waarbij er 10 in het veld staan: 3 aanvallers, 3 middenvelders, 3 verdedigers en 1 goalie. De bal wordt overgegooid door de lucht en men probeert deze van elkaar te veroveren door de tegenstander te dwingen tot fouten, het uitdelen van bodychecks of het checken (slaan) op de stick. Het tempo blijft hoog doordat men constant mag wisselen. Dit zolang er 10 man op het veld blijven staan. Een groot verschil met vele andere sporten is dat lacrosse wordt gespeeld in 4 kwarten van 20 minuten, en na elke goal het spel hervat wordt middels een face-off. Gedurende de face-off strijden 2 spelers, 1 van elke team, in het midden om de bal en mag de rest zich er niet mee bemoeien totdat de bal loskomt van de 2 spelers.

Het doel is om te scoren door de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. Dit door middel van het gooien van de bal met de stick. In tegenstelling tot de vrouwen mogen de mannen de bal ook in de goal schoppen.

 

Materialen

De head van de lacrossestick is gemaakt van kunststof, hierin is een net van touw vastgemaakt. De stick zelf is meestal van metaal of kunststof al zijn er ook nog spelers die met een houten stick spelen al is deze wel veel zwaarder. Er is op het veld een groot verschil tussen de sticks van de verdedigers en die van de aanvallers en middenvelders. De stick van een verdediger is tot 1.83m lang waar de andere sticks een maximale lengte hebben van 1.07m. Dit omdat men ieder zo voordelen heeft op zijn eigen positie. De goalie speelt met een stick met een aanzienlijk grotere head.

 

Regels

Herenlacrosse is een echte gentleman's sport. Waar het spel hard en snel is, men mag bodychecks gebruiken en slaan op de stick van de tegenstander en de tegenstander wegduwen, wordt de sportiviteit altijd hoog in het vaandel gehouden. Zo is er geen commentaar op de scheidsrechters en mag men ook niet schelden op het veld, beide resulteren in tijdstraffen. Zowel voor als na de wedstrijd gaat men gemoedelijk met elkander om. Dit alles onder het engelse gezegde ‘what happens on the field stays on the field’. Iedereen kan in lacrosse een keer een ‘fout’maken waarvoor tijdstraffen worden uitgedeeld. Hierdoor heeft de tegenstander een man-meer-voordeel van vaak 30 seconden of 1 minuut wat in lacrosse aanzienlijk voordeel oplevert. Het permanent verwijderen van een speler komt bijna nooit voor, hiervoor moet men net als bij basketball 5 persoonlijke fouten maken.

 

Uitrusting

Bij het spelen van herenlacrosse is het dragen van een helm en handschoenen verplicht, daarnaast dragen de meeste spelers ook een tok, een bortskasbeschermer en elleboogbeschermers. Dit alles draagt eraan bij dat ondanks het harde karakter van de sport er niet meer blessures voorkomen dan in de meeste andere veldsporten.

 

Het veld

Lacrosse wordt gespeeld op gras of kunstgras. Omdat in Nederland slechts één officieel lacrosseveld bestaat (in Rotterdam) wordt er getraind en wedstrijden gespeeld op hockey, -voetbal, of rugbyvelden. Het veld moet minstens 100 m bij 50 m zijn. Het doel staat ongeveer 9 meter in het veld, waardoor het mogelijk is om achter het doel door te blijven spelen net als bij ijshockey.

De belangrijkste lijnen zijn de 'crease': een cirkel met een diameter van 6 meter waarin het doel staat. In de crease is de goalie ‘heilig’ oftewel men mag hem in de crease niet aanraken of hinderen. Aanvallers mogen niet in de crease komen.

Daarnaast zijn er restraining lines op ongeveer een kwart van het veld. Tijdens de ‘face-off’ die aan de start van elk kwart en na elke goal plaatsvind moeten de verdedigers en aanvallers achter deze lijnen blijven totdat een team in balbezit is.