Over lacrosse

Een snelle teamsport

Lacrosse is een snelle, tactische en technische teamsport. De sport is een combinatie van bekendere sporten als basketbal, hockey en American football en hierdoor voor veel mensen makkelijk op te pakken. Per team zijn er tien spelers (herenlacrosse), twaalf spelers (dameslacrosse) of zes spelers (boxlacrosse).

 

Het spel

Alle spelers hebben een stick, de ‘crosse’, met aan het uiteinde een netje waarmee een bal wordt overgegooid. Deze bal is van hard rubber en heeft het formaat van een honkbal. Het doel van het spel is bij alle varianten van lacrosse hetzelfde: de bal met behulp van de stick in het doel van de tegenstander krijgen. Ieder doelpunt levert één punt op. Bij de heren variant van lacrosse is fysiek contact toegestaan en duurt een wedstrijd vier keer twintig minuten met tussen elk kwart een korte pauze. Bij dameslacrosse ligt de nadruk meer op tactiek en techniek en is geen fysiek contact toegestaan. De wedstrijd duurt twee keer dertig minuten met een korte pauze tussen de helften.

 

Ondergrond

Er wordt gespeeld op gras of kunstgras ter grootte van een hockeyveld. Bij gebrek aan meerdere officiële lacrossevelden wordt er in Nederland dan ook op hockey- en voetbalvelden gespeeld.

 

Lacrosse is voor iedereen

Huidige lacrosse verenigingen in Nederland zijn als volgt ingedeeld:

  • Onder 19 jaar: jeugdteams
  • Vanaf 18 jaar: dames- en herenteams

Daarnaast zijn sommige verenigingen opgericht als studententvereniging en dien je bij een hogeschool of universiteit te zijn aangesloten.

 

Aanmelden bij een lacrossevereniging

Lacrosse verenigingen zijn erg toegankelijk. Op de pagina clubs in Nederland kan je meer vinden waar je in Nederland lacrosse kan spelen en de clubs zelf benaderen om een keer mee te trainen of te komen kijken.